Hasło z książki Pana Mariana Kotarskiego - Vademecum krajoznawcze ziemi myszkowskiej (wyd. Myszków, 2007)
autor zdjęcia: Marian Kotarski
autor zdjęcia: Marian Kotarski
Lokalny specjał spożywczy (Mrzygłód i okolice). Potrawa z obranych ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę, z dodatkiem marchwi, buraków czerwonych, cebuli i pokrojonych w plasterki wędlin ułożonych w żeliwnym garnku (zwanym kociołkiem), który przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i grubym plastrem darni (tzw. rozi) kładąc na wierzchu dla zwiększenia nacisku kamień. Garnek z zawartością jest przypiekany w ognisku przez trzy kwadranse. Potrawa jest spożywana ze zsiadłym mlekiem bądź kefirem; niejednokrotnie, zwłaszcza w toku wieczornych koleżeńskich lub rodzinnych spotkań przepijana mocniejszym trunkiem. Pieczonki najlepiej smakują, gdy uprażone ziemniaki wyjmujemy z garnka nabijając je na zaostrzony patyczek, tzw. „dzidkę”, układamy na liściu kapusty położonym na dłoni i powoli (gorące) konsumujemy. Pierwsze garnki, które karczmarze wykorzystywali do prażonek, poczęto odlewać prawdopodobnie w Porębie w 1799 r.